Šefket Krcić

 

 

Rođen 15. marta 1953. godine u Plavu (Sandžak). Gimnaziju završio u Plavu. Završio je studije filozofije i sociologije sa najvecim ocjenama (bio stipendist Univerziteta). Magistrirao iz oblasti filozofije na Beogradskom univerzitetu. Doktor je filozofije i književne estetike.

Redovni profesor filozofije, etike, estetike, retorike, logike, antropologije, ontologije, epistemologije i metodologije na Univerzitetu u Novom Pazaru. (Predaje na osnovnim i doktorskim studijama).

Ex-profesor Univerziteta Crne Gore (udaljen u montiranom procesu iz političkih razloga, početkom 1992. godine). Gostujući profesor na Univerzitetu u Nišu, profesor po pozivu na Državnom univerzitetu u Tuzli i na Internacionalnom univerzitetu u Travniku.

Predsjednik filozofa ex-Jugoslavije (1984-1990),
Predjednik Društva estetičara i etičara Crne Gore (1983-1992)
Predsjednik Matice Bošnjaka – Društvo za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka (od 1991. na dalje)
Povelja i nagrada slovenačkih filozofa za toleranciju i građansku hrabrost (1992)
Dobitnik je nagrada Saveza turskih pisaca za 1993. godinu.
Autor 20 filozofskih djela, 15 literarnih i preko 1000 objavljenih rasprava, ogleda i studija u časopisima i listovima (vidi: Selektivnu bibliografiju objavljenih radova prof. dr Šefketa Krcića, Novi Pazar – Podgorica, peto izdanje, 2013. godine.)
Autor je kultnog znanstvenog projekta “Enciklopedije Sandžaka” (dva izdanja 2000. i 2005.). U toku je novo prošireno i dopunjeno izdanje u tri toma, u štampi.
Član Svjetske asocijacije filozofa
Član Međunarodnog PEN Centra

Urednik više filozofskih, znanstvenih i književnih časopisa.